Ga naar de inhoud

Afvallen door te wandelen val je daar werkelijk mee af? Het is minder intensief dan je in het zweet te werken op de sportschool. Werkt dit wel of is het een fabeltje? Ik ga het je proberen uit te leggen.

Hoe komt het dat we aankomen in gewicht?

Ieder pondje gaat door het mondje wordt er gezegd, en zo is het ook. We zijn gek op lekker eten en meestal is het lekkere eten ook nog eens niet gezond.
Teveel koolhydraten (suikers) zorgen ervoor dat dit niet meer omgezet wordt in energie maak opgeslagen in de vetcellen.
Suikers werken verslavend waardoor we er steeds meer en meer van gaan eten.

Ons lichaam krijgt bij suikerinname een piek in de insulinespiegel. Dit is nodig om de hoeveelheid aan suikers om te zetten zodat het opgenomen kan worden in de cellen. Op het moment dat deze piek weer daalt, vraagt het lichaam opnieuw om suikers. Het lichaam kan zelfs trillerig worden. Herkenbaar?
Dit is het verslavend effect van suikers.

Koolhydraten zijn zetmeel, vezels en suikers. Koolhydraten zit in heel veel producten zoals; aardappels, pasta, brood, fruit, melk, snoepjes en koek.
Koolhydraten zijn een onmisbare bron voor het lichaam omdat deze omgezet worden in bloedsuikers. Zonder koolhydraten kunnen we niet leven.

De juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten, vetten en vocht is de 30/30/30/10 regel. Als je dit onthoud dan zit je over het algemeen goed om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierdoor blijft je lichaam in balans en zal je gaan afvallen. Heb je moeite om een maaltijd te verzinnen die qua koolhydraten goed zit en ook nog lekker is, kijk dan naar dit heerlijke weekmenu van de afslankreceptenbijbel.

gezonde voeding

Wandelen; door vetverbranding afvallen

Bewegen is belangrijk om je overtollig (buik)vet te verbranden. Welke vorm van bewegen hierbij beter is hangt af van diverse factoren en hierover verschillen de meningen nogal. Welke tak van sport moet je uitoefenen om het beste resultaat te krijgen?
Over het algemeen kun je stellen dat je een hartslag moet hebben tussen de 60-70% van je maximale hartslag om in je vetverbranding te komen.
De vuistregel om je maximale hartslag uit te rekenen is 220 minus je leeftijd.

Moet je dan krachtraining gaan doen of cardio? Bij cardio zal je al snel boven het percentage van 60-70% uitkomen waardoor je dan geen vet gaat verbranden.
Met krachttraining kan dat wel het geval zijn waardoor je in je vetverbranding gaat komen. Een combinatie van kracht en cardio is de beste.

Wat doe je als je écht geen zin hebt om naar de sportschool te gaan? Val je dan niet af?
Je valt zeker wel af als je jouw voedingsgewoontes maar aanpast, dat moet je immers ook doen als je naar de sportschool gaat. Alleen sporten heeft geen nut zonder je voedingsgewoontes aan te passen.

Toch zijn er ook mensen die als een gek gaan sporten en niet afvallen terwijl ze juist het doel hebben om snel af te vallen.
Het lichaam verkeerd dan over het algemeen in een stress toestand. Als het lichaam veel stress ervaart, of dit nu van buitenaf komt of in het lichaam gebeurd ( zoals met sporten) dan maakt het meer cortisol aan.
Cortisol is een lichaamseigen stof die zeer belangrijke functies vervult bij o.a. stress. Het werkt op twee manieren het verbrandingsproces tegen.
Cortisol zorgt dat je meer trek in zoetigheid krijgt ( herkenbaar in stress situaties?) en daarom je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Tegelijkertijd zorgt het dat er insuline aangemaakt wordt waardoor je bloedsuikerspiegel weer daalt. Een vicieuze cirkel die je moet leren doorbreken.

sporten en afvallen

Wandelen is een heel mooi alternatief als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan. Stevig doorwandelen voor ongeveer 45 minuten ( omdat na 30 minuten het lichaam pas in de vetverbranding gaat) helpt om (buik)vet te verbranden. Wandelen en vitaminen K opdoen werkt op haar beurt stress verminderend. Hierdoor word er weer minder cortisol geproduceerd en de behoefte aan zoetigheid daalt. De cirkel is doorbroken.

Waarom moet ik altijd poepen tijdens het wandelen?

Weleens het gevoel dat je bij het wandelen altijd moet poepen? Daar is een logische verklaring voor.

Omdat mensen over het algemeen te weinig bewegen ontstaan en obstipatie klachten. Darmen hebben beweging van spieren en doorbloeding nodig om actief te blijven. Bij een zittend beroep of een lange reis in auto of vliegtuig ontstaan obstipatie klachten. Daarbij komt ook nog eens dat er minstens twee liter water per dag gedronken moet worden om aan de juiste consistentie feces ( ontlasting ) te komen voor een goede stoelgang.

Wandelen zorgt voor beweging van de darmen, er ontstaat een betere doorbloeding en de peristaltiek ( dit is het samenknijpen van de darmen) wordt geactiveerd. Het gevolg is dat je tijdens het wandelen het gevoel krijgt dat je moet poepen. En dat is een goed teken.

Helaas komt het op het verkeerde moment. Het is natuurlijk niet handig als je een lekkere wandeling gaat maken, je snel naar huis moet voor de toilet.
Beter is je stoelgang thuis al op orde te krijgen. Dit doe je door gezonde voeding tot je te nemen met genoeg vezels die de darmen prikkelen. Gezonde voeding kan ook lekker zijn, dat maakt het afvallen nog makkelijker.

Vocht in de vorm van water is belangrijk voor het lichaam om te overleven. Een lichaam heeft gemiddeld ongeveer twee liter water nodig. Als het warm weer is zelf wel tot drie liter. Via de darmwand wordt het water terug geresorbeerd naar de rest van het lichaam om daar alle cellen te voorzien van vocht, zodat de processen in de cellen door kunnen blijven gaan. Drink je te weinig dan kan er obstipatie ontstaan maar nog erger je bent je lichaam van binnen aan het uitdrogen.

Moet ik iedere dag wandelen om af te vallen?

Niets moet maar als je jezelf een doel stelt is het belangrijk dat je consequent bent. Iedere dag bijvoorbeeld 45 minuten is beter als 1 x per week 3 uur wandelen. Iedere dag heeft je lichaam het nodig om van de nodige energie voorzien te worden. Deze energie is nodig om de overtollige vetten te gaan verbranden.

Een andere belangrijke reden om iedere dag de buitenlucht in te gaan is vitamine G. Een vaak vergeten vitaminen die je maar op één manier kan krijgen en dat is naar buiten te gaan.

Doordat je in de buitenlucht meer energie krijgt zal je merken dat je minder behoeft krijgt in zoetigheid. Je trek zal langzamerhand verdwijnen en je krijgt zin om andere dingen te gaan doen. Dingen waar je anders geen puf voor had ga je nu weer ondernemen.

wandelen in bos

Niets moet maar als je jezelf een doel stelt is het belangrijk dat je consequent bent. Iedere dag bijvoorbeeld 45 minuten is beter als 1 x per week 3 uur wandelen. Iedere dag heeft je lichaam het nodig om van de nodige energie voorzien te worden. Deze energie is nodig om de overtollige vetten te gaan verbranden.

Een andere belangrijke reden om iedere dag de buitenlucht in te gaan is vitamine G. Een vaak vergeten vitaminen die je maar op één manier kan krijgen en dat is naar buiten te gaan.

Doordat je in de buitenlucht meer energie krijgt zal je merken dat je minder behoeft krijgt in zoetigheid. Je trek zal langzamerhand verdwijnen en je krijgt zin om andere dingen te gaan doen. Dingen waar je anders geen puf voor had ga je nu weer ondernemen.

Is wandelen alleen genoeg om af te vallen?

Alleen wandelen of een andere tak van sport gaat jou niet helpen om van je overgewicht of overtollig (buik)vet te helpen. Wanneer je meer calorieën inneemt als dat je verbrand blijf je aankomen.

Stel je voor; je bent een vrouw en je caloriebehoefte per dag is 2000 kcal. Dit zijn de calorieën die.je nodig hebt om alleen te functioneren, dan heb je daar nog niets bijgeteld. Nu kan je ervoor kiezen om twee pizza’s te nemen a 1000 kcal, of een broodje kroket en een vette zak patat aangevuld met het nodige snoepgoed, maar dat is geen goed plan.

We hebben het hier over de lege kcal. Deze kcal geven jouw lichaam geen voeding waar deze normaal op kan functioneren. Dit merk je doordat je weinig energie hebt en snel moe wordt. Als je dit lang genoeg volhoudt ben je roofbouw op je lichaam aan het kweken en je zult allerlei klachten ontwikkelen. Klachten als o.a. migraine, huidklachten, reuma en een opgezette buik kunnen ontstaan.

Door het lang eten van de verkeerde en bewerkte voeding zijn je smaakpapillen niet meer goed gaan werken. Dit zal langzamerhand weer terug moeten komen. Weet je niet hoe je een lekker recept moet maken zonder al te veel koolhydraten, kijk dan eens in de afslankreceptenbijbel. Een mooi naslagwerk met simpele en lekkere maaltijden, geschikt voor de werkende vrouw en het hele gezin. Gewone normale voeding die het lichaam voedt in plaats van volpropt.

Laat je begeleiden door dit naslagwerk, (digitaal en/of in boekvorm verkrijgbaar) en je zult je streefgewicht bereiken met gewone voeding zonder enge poeders of pillen. Zet ‘m op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Levensstijl Verandering.nl © 2024 Alle rechten voorbehouden.