Ga naar de inhoud

Oh jee; je moet je cholesterol verlagen. Je voelt je al een tijdje niet zo lekker en hebt je bloed laten testen. De dokter heeft je gebeld en je hebt een te hoog cholesterol.
Maar wat is je keuze? Moet je nu aan de medicijnen of eerst een dieet volgen? Laten we eens kijken wat cholesterol nu eigenlijk is en wat voor functie het heeft in het lichaam.

Hoe ontstaat een te hoog cholesterol

In onze westerse samenleving is een overvloed aan eten, wat niet zo heel goed voor ons lichaam is.
Teveel koolhydraatrijke maaltijden en daarmee dus teveel suikers. Suikers werken verslavend waardoor we er steeds meer van gaan eten. Niet alleen suikers maar ook slechte vetten zorgen voor een ongezonde levensstijl en overgewicht.

Artsen concentreren zich heel veel op de gemeten waarden in het bloed waardoor je meer risico zou lopen op hart- en vaatziekten.
Als deze theorie zou kloppen en cholesterol écht schadelijk zou zijn, dan zou men ook moeten kunnen aantonen dat een cholesterol verlagend dieet beter voor het lichaam is.
Dan ontwikkeld aderverkalking zich alleen bij mensen met een hoog cholesterolgehalte omdat de overtollige cholesterol neerslaat in de aderwanden.
Dan zijn mensen met een laag cholesterol gehalte helemaal zeker dat ze geen aderverkalking, hartaanvallen, hersenbloedingen,…. zullen krijgen.
Dan zou een jarenlang gebruik, van cholesterolverlagende geneesmiddelen, ervoor moeten zorgen dat het aantal ziektes en problemen veroorzaakt door cholesterol aanzienlijk gedaald zou zijn.
Helaas is dit nog steeds niet aangetoond.

cholesterol verlagen anders aderverkalking

Een vegetariër leeft volgens de algemene richtlijnen van een cholesterol verlagend dieet. Hij voldoet aan de eisen zoals: geen vlees, geen volle melkproducten en geen eieren. Zelfs bij deze mensen wordt cholesterol in het bloed aangetroffen. Hoe kan dat?

Ons lichaam produceert zelf cholesterol

Hé…? Hoe komt het dat het lichaam zelf cholesterol produceert?
Omdat het lichaam verdomd slim is! Cholesterol is een stof die van levensbelang is voor allerlei processen in het lichaam. Het kan geen minuut zonder cholesterol.

Cholesterol hebben we nodig voor:

  • De aanmaak van vitamine D
  • Om mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen te produceren
  • Als basis materiaal voor het “stresshormoon”
  • Om celmembranen op te bouwen
  • Als bouwstof voor onze zenuwcellen

Zelfs moedermelk bevat cholesterol, zelfs meer dan in koemelk.
Het medisch handboek zegt hierover het volgende: “Tussen de hoeveelheid cholesterol die wordt opgenomen uit voeding en de hoeveelheid die in het lichaam zelf synthetiseert (=produceert) bestaat er een omgekeerd evenredige relatie. Oftewel: in een gezond lichaam wordt de snelheid van de cholesterolproductie geregeld door de cholesterol opgenomen uit voeding.”

Dit wil dus zeggen: als we veel voeding met een hoge dosis cholesterol eten gaat ons lichaam er minder van aanmaken.
Wat een slim lichaam hebben we toch.

Sterker nog, ons lichaam heeft vetten nodig om cholesterol via de lever te kunnen afvoeren. Onze lever filtert het bloed en haalt daar het cholesteroloverschot uit. Dat overschot wordt in de gal gestopt en afgevoerd via de twaalfvingerige darm. Een cholesterolarm dieet met weinig vetten kan daarom voor galblaas problemen zorgen omdat hierdoor het regelmatig legen van de galblaas wordt verhinderd.

Bij welke waarde moet ik een cholesterolverlagend dieet volgen?

In het bloed worden een aantal dingen gemeten:
Totaal cholesterol: onder de 5 mmol/L is goed
LDL-Cholesterol ( slecht cholesterol: onder de 3 mmol/L is goed. Is dit verhoogd dan kunnen de bloedvaten verstopt raken.
HDL-Cholesterol (goed cholesterol): Boven de 1 mmol/L is goed. Een verhoging is juist goed voor de bloedvaten.
Triglyceriden ( de vetten): onder de 2 mmol/L is goed een hogere waarde geeft meer kans op hart- en vaatziekten

Bovenstaande cijfers zijn algemene cijfers en bepaald door de medici.
In 2004 brak er een schandaal uit in de Verenigde Staten. Een onderzoeker, Gábor Szendi, heeft dit thema uitgediept en ik citeer: “In 2004 werd er in Amerika enorm veel herrie gemaakt, omdat de commissie die de richtlijnen van het nationale cholesterolprogramma bepaalt, het toen geldende “normale” cholesterolgehalte verlaagde. Dat had tot gevolg dat een extra 7 miljoen Amerikanen statines (cholesterolverlagers) moesten nemen als ze wilden blijven leven”

De commissie bedacht dus van de ene op de andere dag dat 7 miljoen mensen , die die dag ervoor nog gezond waren, behandeld moesten worden als zijnde ziek. “Al snel bleek echter, dat acht van de negen deskundigen van de commissie financieel verbonden waren aan medicijnproducenten die statines produceren. Cholesterolverlagende middelen is een belangrijke bron van inkomsten voor de farmaceutische industrie.

Erg veel waarde zou ik dus niet hechten aan bovenstaande cijfers. Verdiep je in de materie , er is veel te vinden, voordat je besluit toch aan de statines te gaan. Bijwerkingen van het medicijn zijn heel divers. Je lichaam heeft namelijk het cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Een overschot voert hij vanzelf af, mits er genoeg gezonde vetten voorradig zijn. Het is ook nog zo dat de waarden van het cholesterol per persoon kan verschillen, we blijven nu eenmaal mensen en niemand is gelijk

Kan ik een speciaal cholesterolverlagend dieet volgen?

Uiteraard kan je een cholesterolverlagend dieet volgen maar als je bovenstaande gelezen hebt zou ik persoonlijk kiezen voor een “gezond eetpatroon”.
Door een druk leven met werk, kinderen en sociale verplichtingen kom je vaak niet meer toe aan iets creatiefs te bedenken zonder dat het veel tijdkost.

Zorg dat je voeding tot je neemt met een afwisselend karakter. Eet dus niet iedere ochtend havermout maar wissel je ontbijt af met een cracker, fruit of een smoothie. Ditzelfde geldt voor je lunch en diner. Een juiste balans zien te vinden in de hoeveelheid groenten en fruit en beperk de toegevoegde suikers zoveel mogelijk. Suikers worden omgezet in koolhydraten en dit zijn nu juist de dikmakers. Overtollige suikers worden omgezet in vet, om dit weer opnieuw te kunnen verbranden dien je veel energie te verbruiken. Bekijk de beste manier om gezond af te vallen.

Het eten van peulvruchten kan het LDL-cholesterol in het bloed verlagen net als het eten van vette vis. Om er nog een aantal te noemen: 80% pure chocolade, knoflook, soja, groene thee etc.

Wil je een gezonde levensstijl hebben, begin dan met gezond eten. Iedere dag gevarieerd en vers. Heb je weleens Hello Fresh geprobeerd, een kant en klaar pakket welke jezelf uitkiest. Heerlijke verse gerechten die snel te bereiden zijn. Super simpel voor als je een drukke baan hebt, thuis komt en ook nog eens een gezonde maaltijd op tafel moet toveren. Er is een enorme keuze aan maaltijden, neem eens een kijkje op de website van Hello Fresh. Het pakket wordt op een afgesproken dag afgeleverd en je hebt voor een aantal dagen alle spullen in huis.

Absoluut geen honger lijden want dit is niet goed voor het lichaam. Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Stop dus met lijnen en ga normaal eten, dan zal je merken dat je lichaam snel zijn overtollige kilo’s verliest.
Ben je al langere tijd moe en futloos, dan is er vaak iets anders aan de hand. Ga je nog wel regelmatig naar de toilet, ben je winderig? Allemaal symptomen die kunnen wijzen op een Prikkelbaar Darmsyndroom. Laat je daarom goed adviseren door een specialist hierin.

Welke boeken zijn er over cholesterol?

Er is al heel veel geschreven over Cholesterol verlagen en een Cholesterolverlagend dieet. Op het internet kan je heel veel boeken vinden.
Ik zal er hier twee van mijn favorieten noemen:
Dr Gábor Lenkei indrukwekkende (video)
Feiten en fabels over cholesterol (boek)

Moet ik meer bewegen met een te hoog cholesterol?

Bewegen is voor iedereen goed. Niet voor iedereen is het weggelegd om regelmatig naar de sportschool te gaan. sommige vinden er überhaupt niets aan om met gewichten etc. in de weer te gaan. Daarom is dagelijks minimaal 30 minuten stevig doorwandelen ook prima.

Het lichaam heeft buiten frisse zuurstof ook verbranding nodig , die krijg je nu eenmaal niet door op de bank te hangen of achter je bureau te zitten. Probeer hierin een goede balans te vinden.

Stoppen met roken verbeterd ook de cholesterolwaarden.
Door meer te bewegen en gezonder te gaan eten zal het overgewicht flink dalen wat de algehele conditie van het lichaam verbeterd.
Daar wil ik in dit artikel de nadruk op leggen. De fysieke lichaamstoestand is vaak een compleet beeld van de levensstijl aanpassen. Niet zozeer van één ding onder de loep nemen. En al helemaal niet er makkelijk vanaf komen door het nemen van medicijnen om de klacht op te lossen.
Neem verantwoording over je eigen lichaam en doe er iets aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Levensstijl Verandering.nl © 2024 Alle rechten voorbehouden.