Drinkwater is van vitaal belang voor onze gezondheid, maar het kan verontreinigingen of verontreinigende stoffen bevatten. Regelmatig testen is essentieel om ervoor te zorgen dat de drinkwatervoorziening veilig en vrij is van verontreinigingen. Lees meer over hoe je veilig drinkwater kunt creëren.
De kwaliteit van ons drinkwater
In tegenstelling tot in andere landen is de kwaliteit van drinkwater in Nederland beter. Ondanks diverse vormen van filtering en zuivering bevat ons drinkwater toch nog steeds restanten van diverse stoffen.
Het RIVM geeft aan dat de kwaliteit van onze drinkwaterbronnen in de helft van de gevallen niet voldoet aan de eisen. Het grondwater wordt verontreinigd door o.a. rioleringen, oude bodemverontreinigingen en landbouw. Het aantal chemische stoffen dat wordt aangetroffen is opzienbarend.
De zuiveringsinstallaties die ons rioolwater reinigen zijn nog niet in staat om die chemische stoffen eruit te filteren. Daarom vinden we in ons drinkwater o.a. cosmetica, bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, brandvertragers en nanodeeltjes.
Het RIVM geeft tevens aan dat de hoeveelheid van al deze stoffen binnen de norm valt. Maar alles bij elkaar genomen wordt dit wel een giftige cocktail van chemische stoffen, die ruim boven de norm uitkomen.
Er bestaan tal van DETOXkuren om ons lichaam te ontdoen van deze gifstoffen, maar alles begint toch écht met schoon drinkwater.
Waarom moeten we een watertest uitvoeren?
Door regelmatig een watertest uit te voeren, zorgen we ervoor dat het drinkwater schoon en veilig is. Het doel van de test is om te controleren of er bacteriën, chemicaliën of andere stoffen in het water aanwezig zijn en om zo nodig actie te ondernemen om er voor te zorgen dat het water veilig blijft voor consumptie.
Hoe zorg ik dat mijn drinkwater schoon wordt?
Ten eerste is het belangrijk een test uit te voeren met een goede TDS meter. Een TDS meter staat voor Totaal Dissolved solids ( totaal opgeloste stoffen).
Deze meter werkt op batterijen en werkt eigenlijk net als een thermometer. Je hangt het apparaat in het water en er verschijnt een getal op de meter. Hoe hoger het getal hoe meer opgeloste stoffen.
Wat meet de TDS meter?
Een TDS meter meet het aantal opgeloste stoffen in het drinkwater in parts per million (ppm). Als de meter aangeeft 150 dan betekend dit dat er van de 1 miljoen deeltjes 150 deeltjes opgeloste ionen zijn en de rest ( 999.850)watermoleculen zijn.
Als je een goede water filter hebt dan zal deze bij een TDS meting altijd op 0 meten. Dat komt omdat deze zuiveraars alle opgeloste vaste stoffen uit het drinkwater filteren.
Wat gebeurd er bij een hoger TDS gehalte?
Wanneer de TDS meter tussen de 50-200 aangeeft, wat vaak voorkomt bij drinkwater maar let op óók helaas bij flessen water, dan kan dit van invloed zijn op de geur en smaak van het water.
Waardes boven de 300 worden aangeduid met een zeer hoog TDS gehalte.
Hoe vaak moet je water meten?
Het is belangrijk om regelmatig je gezuiverde water te meten. Zo kan je meten of je filter aan vervanging toe is. Wanneer je kraanwater bij een TDS meting boven de 300 is dan moet het filter eerder vervangen worden dan bij een lagere TDS meting.
Wat is de beste manier om drinkwater te zuiveren?
Het is ondertussen duidelijk dat ons drinkwater niet van de beste kwaliteit is. Willen we ons lichaam gezond houden dan is het belangrijk dat wij ons kraanwater zuiveren middels een zuiveringssysteem. Het Zerowaterzuiveringssysteem is betaalbaar en zuivert het water met een TDS meting van 0, beter kan niet!
De voordelen van het zuiveren met een Zero watersysteem:
- Betere smaak van koffie en thee met gefilterd water
- Alle resten van verontreiniging in het water zoals, medicijnresten, pesticiden en lood worden eruit gefilterd.
- Minder kalk in het water, dus zachter water, waardoor keukenapparatuur langer meegaat.
- Het water heeft minder gifstoffen waardoor je lichaamscellen optimaal gehydrateerd kunnen worden.